Opština Zemun izdvojila sredstva za razvoj sporta

Gradska opština Zemun je i ove godine izdvojila značajna sredstva za podršku u realizaciji Opštinskih takmičenja u okviru Školskog sporta koje organizuje Omladinski sportski savez Zemuna.

Takođe, sredstva su izdvojena i za pojedinačne programe zemunskih sportskih klubova. Zastupljeni su svi sportovi, od fudbala, američkog fudbala, odbojke, košarke, atletike, borilačkih sportova, gimnastike i plesa, kao i sportova na vodi. U okviru sufinansiranja programa vodilo se računa da podrška Opštine pored dece i mladih, bude usmerena na veterane i osobe sa invaliditetom, tako su i izdvojena sredstva za podršku programu ”Kroz igru do jednakosti” Plivačkog kluba za za osobe sa invaliditetom ”SvimBo”.

Gradska opština Zemun je izdvojila sredstva za organizaciju značajnih sportskih događaja poput ”Međunarodnog dečijeg fudbalskog festivala ”Dragan Mance Kup”, tekvondo takmičenja ”Imperium open 2021”, međunarodnog boćarskog turnira ”Vidovdan” i ”Međunarodnog trofeja u benč presu”.

Opština je i u prošloj godini, izdvojila sredstva da se bez obzira na epidemiju nesmetano održavaju treninzi i takmičenja u skladu sa preventivnim merama, naročito u okviru Školskog sporta.

Rezultati koje su ostvarili klubovi i pojedinci, osvojeni trofeji, titule i medalje su garant blistave budućnosti zemunskog sporta.

Gradska opština Zemun sufinansira godišnje programe u oblasti sporta, a na osnovu predloga Omladinskog sportskog saveza Zemuna.

Sport u Zemunu ima dugu istoriju. Fizičko vaspitanje, u današnjem smislu reči, počinje da se neguje i razvija u zemunskim školama krajem 19. veka. Prvo gimnastičko društvo je osnovano 1897. godine. Srpski Soko je osnovan 1905. godine, a za njim kasnije formiraju se Hrvatsko i Nemačko gimnastičko društvo. Prva lopta u Zemunu pojavila se 1904, a 1912. godine Zemunci su imali prvu fudbalsku loptu. Upoznali su se sa pravilima ”najvažnije sporedne stvari”, da bi 1913. godine počelo prvo fudbalsko takmičenje. Pored fudbala početkom 20. veka u Zemunu se razvija i rukomet, ženski i muški, kao i odbojka. Naravno, blizina reke uslovila je da se u Zemunu razviju svi sportovi na vodi.

Tagovi:

Pročitajte još: