OTVORENA IZLOŽBA NAPUŠTENI PROSTORI ZEMUNA

Свeчаним отварањем изложбе ”Напуштени простори Земуна”, 10. септембра, у галеријском простору Канцеларије за младе ГО Земун, почели су овогодишњи Дани европске баштине у Земуну. Многобројна публика имала је прилику да премијерно погледа мултимедијалну изложбу, која је, можемо рећи, постигла свој циљ, јер је заиста у фокус пажње заинтересоване јавности ставила значај очувања идеја и језика архитектуре као чувара културног наслеђа у савременим друштвеним, политичким и медијским околностима.

Аутори овог јединственог мултимедијалног приказа јавних напуштених и заборављених простора, који је изложен до 17. септембра, су Љиљана Манић, Наташа Симеуновић Бајић, Ива Станојевић, Александра Терзић, Драгана Новаковић, Снежана Милин Перковић, Дејан Вукелић и Игор Кете, чланови Друштва за креативне иницијативе РЕ.КреАКта.

У филму, дигиталној форми, каталогу, фотографији, цртежу и нарацији представљена су предузећа ”Телеоптик”, ”Навип”, ”Змај”, ”Југохемија –  Графопак”, објекат ”Хидробазе”, Велико ратно острво, лагуми, напуштене куће и степеништа.

О самом пројекту говорила је рецензенткиња изложбе Владана Путник Прица са Филозофског факултета у Београду, која је истакла колико је труда и енергије било потребно да се забележи и отргне од заборава не оно што је физички напуштено, већ шта суштински представља заборав.

Овом изложбом Земун започиње серијал програма који се баве овогодишњом темом Дана европске баштине ”Културно наслеђе за све”, и тако саучествује са 50 земаља у мисији да различити садржаји буду доступни свима.

Секретар Скупштине Градске општине Марко Јанковић подсетио је публику на све оне манифестације које Општина деценијама организује, и да су Дани европске баштине наставак летњих програма, који својим инклузивним програмом дају могућност да свако нађе ”своју шољу чаја” у Земуну, истакавши колико је важно чувати и неговати све оно што нам је у наслеђе остављено, преносећи млађим генерацијама.

Ово је била и прилика да Нада Зец из Секретаријата за привреду Града Београда уручи захвалнице Градској општини Земун за неизмеран допринос у презентацији културне баштине, Марији Живковић Николић организаторки земунских програма, као и Туристичком друштву Земун и Клубу матичне културе Земуна на деценијској сарадњи.

Већ традиционално земунски програм својом разноврсношћу, квалитетом и естетиком

показује да наша средина има шта да покаже, има шта да подели са другима и да је инспирација за настајање нових културних вредности.

Посетиоци Земуна у 24 програма, на многобројним локацијама и у другачијим формама, све до 29. октобра упознаће баштину слагану вековима на Гардошкој калдрми.

Сви програми које је припремила Градска општина Земун су у складу са темом ове значајне европске манифестације.

Tagovi:

Pročitajte još: