Pametni semafori u Zemunu smanjiće gužve za 15%

Tehnologija sa pametnim semaforima do sada je postavljena na 95 raskrsnica u glavnom gradu, a u planu je da do kraja godine bude postavljena na više od 200, odnosno da do 2023. ukupno 322 raskrsnice funkcionišu na adaptibilni, „pametni” način, istakao je gradonačelnik dr Zoran Radojičić. Veštačka inteligencija, kako je rekao prvi čovek prestonice, a preneo Beoinfo, na specifičan i efikasan način upravljaće saobraćajem u glavnom gradu.

– Analiza je urađena na osnovu uređaja koji su postavljeni u Ruzveltovoj i Cvijićevoj ulici, kao i na Novom Beogradu, a prema dobijenim rezultatima ušteda vremena provedenog u saobraćaju je oko 20 odsto. Svakako je od toga još važnije pitanje zaštite životne sredine jer će emisija ugljen-dioksida biti umanjena za oko 500 tona – rekao je Radojičić.

Na postavljanje „pametnih raskrsnica”, prema rečima gradonačelnika, do sada je potrošeno 7,3 miliona evra, dok će ukupna vrednost ove investicije biti 23,7 miliona evra. Modernizacija raskrsnica i svetlosne signalizacije, ukazao je Radojičić, štedi vreme i utiče na smanjenje zagađenja, ali i olakšava kretanje kroz grad ljudima koji slabije vide i čuju.

– Mobilnost je u Beogradu, kao i drugim velikim gradovima, izuzetno važna tema i na ovaj način poboljšavamo način na koji grad funkcioniše. Posebno je značajno što će vozila gradskog prevoza, naročito tramvaji, imati prednost na raskrsnicama, pa ćemo na taj način dodatno poboljšati funkcionisanje saobraćaja – poručio je gradonačelnik.

Ovaj projekat za koji je potpisan ugovor sa „Simensom” obuhvata nabavku opreme, projektovanje i uspostavljanje sistema za adaptibilno opravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom. Kada sav posao bude završen i kada na svim raskrsnicama koje se modernizuju bude ugrađen novi sistem upravljanja signalizacijom, stvari kao što su dužina zelenog ili crvenog svetla, propusna moć i zaustavljanje automobila određivaće se softverski na osnovu merenja gustine saobraćaja. To bi trebalo da omogući bolju propusnu moć saobraćaja i više „zelenih talasa”.

Ocena nadležnih je da će posle uvođenja pametnih semafora biti  od 10 do 15 odsto manje gužvi u gradu. To je naročito važno zbog toga što se, kako su ranije naveli, u prestonici poslednjih godina registruje oko 4.000 novih automobila mesečno.

Politika

Tagovi:

Pročitajte još: