Plavi anđele. Na ovom mestu u Zemunu smo izgubili sina, brata, kolegu“: Bojan je zbog sulude vožnje završio u grobu

Bojan Perać kobnog jutra stigao je na posao. Seo je za volan autobusa broj 15 i uputio se bez putnika do okretnice. Bilo je rano jutro, vreme kada se grad budi, a radni dan tek počinje… Dok je vozio kroz Cara Dušana, na svega par stotina metara od njegove kuće u Zemunu, iz Tršćanske ulice naleteo je Adam R. (21), udario u autobus 45, koji se odbio i direktno udario u Bojanovo vozilo. Na mestu gde je njegov mladi život ugašen, sada stoji spomenik.

Tuđom krivicom smo dana 12. 2. 2020. na ovom mestu izgubili sina, brata, kolegu i sugrađanina. Bojane, tvoja veličina i plemenitost će večno ostati u nama. Neka ti je večna slava i hvala, plavi anđele“, piše na spomen ploči.

Sivi fini masivni mermer, ali grubo i dramatično isklesan po ivicama, u obliku trougla, seća na stravičan udar koji je ugasio život momka za volanom autobusa, radnika, čiji je i otac radio u GSP-u.

Mladić koji jga je udario, nizao je prijave, a tog jutra nije mogao da kontroliše volan svog automobila.

Nije smeo da upravlja vozilom u to vreme, jer je imao probnu dozvolu. Za volan je seo pod desjstvom supstanci. Nije, čak, smeo ni da bude na ulici – Adam R. je bio u kućnom pritvoru! I, na kraju, bez ikakve savesti i odgovornosti proleteo je na crveno svetlo, što je dovelo do Bojanove smrti i teške povrede jedne žene.

Udario je u autobus, koji je zbog toga izleteo u suprotnu traku i udario u drugi autobus. Za Bojana taj splet nesrećnih okolnosti, čitav niz suludih koraka jednog mladića koji nije znao šta će da radi sa sobom te noći, doveo je do smrti.

Adam se iskreno pokajao zbog ovog događaja. A šta bi drugo mogao i da kaže. Sud je našao i neke olakšavajuće okolnosti. Svaka reč više, svako ročište, svaki komentar sigurno su parali srce Bojanovim najbližima. Nema utehe za njih, a kazna od 3 godine i osam meseci zatvora prema nekim mišljenjima nije pravična.

Drugostepena presuda Apelacionog suda iz prošle godine zapravo je za 6 meseci produžila zatvorsku kaznu Adamu R. Umesto 3 godine i dva meseca dobio je 3 godine i 8 meseci.

Kao olakšavajuće okolnosti utvrdio je činjenicu da je u potpunosti priznao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret, da se radi o mladom čoveku koji je u vreme izvršenja krivičnog dela imao 21,5 godina, te žaljenje i kajanje koje je izrazio zbog izvršenih krivičnih dela, odnosno zbog posledica koje je izazvao drugima, a kao otežavajuću okolnost prekršajnu kažnjavanost, te da je kritičnom prilikom prouzrokovao ne samo zabranjenu posledicu u vidu smrti jednog lica, nego i teške telesne povrede i lake telesne povrede još dva učesnika u saobraćaju, kao i da je kritičnom prilikom prekršio više od jednog saobraćajnog propisa.

Tagovi:

Pročitajte još: