PREDSTAVLJAMO SRPSKE FUDBALSKE ŠAMPIONE #3: FK ZEMUN!!

Klupska istorija ih primorava da se nađu barem u drugom stepenu srpskog klupskog fudbala.

Šampion jesenjeg dela sezone 2023/24 u okviru Srpske lige Beograd, jeste Fudbalski klub Zemun.

– Istorijat kluba:

Ubrzo nakon oslobođenja Zemuna 22. oktobra 1944. godine, sportske aktivnosti u gradu su naglo oživele, a početkom naredne 1945. godine došlo je i do osnivanja prvog posleratnog fudbalskog kluba u Zemunu.

U sali bioskopa Central u februaru 1945. godine, održana Osnivačka skupština kluba, na kojoj se osniva fudbalski klub koji je posle raznih predloga, dobio ime Fiskulturno društvo ”Maksim Divnić”. Nakon samo nekoliko odigranih prijateljskih utakmica Maksim Divnić je promenio ime u Sremac.

U prvenstvu Beograda 1946/47. godine među 14 ekipa nalazili su se i zemunski klubovi Sremac i Sparta. Posle desetak odigranih utakmica takmičenje je zbog neregularnosti prekinuto. Odmah nakon toga dolazi do inicijative, od strane Branka Pešića, da se ova dva kluba spoje, da bi se stvorio jak fudbalski klub.

Tokom istorije klub je nosio ime Jedinstvo i Galenika pod kojim je u sezoni 1982/83 prvi put nastupio u elitnom rangu fudbala tadašnje SFR Jugoslavije.

Današnje ime klub zvanično nosi od 1. januara 1985. godine.

– Sezona 2022/23:

Tokom prethodne 2022/23 takmičarske godine Gornjovarošani su vodili veliku borbu sa OFK Beogradom za poziciju broj jedan u okviru beogradske grupe srpskoligaškog karavana. Na kraju su „romantičari“ zahvaljujući boljem međusobnom skoru stigli do šampionskog pehara, a Zemuncima je ostalo da sačekaju neku novu priliku kako bi se vratii u Prvu ligu Srbije.

– Sezona 2023/24:

Tokom prethodne jeseni Zemun je kroz prvih 15 prvenstvenih utakmica vodio veliku borbu za vrh tabele sa ekipama Zvezdare, Teleoptika i novobeogradskog Ušća.

Prvog vikenda meseca novembra Zemun je savladao Brodarac na Starom Sajmištu rezultatom 1:0, čime su iskoristili kiks „bulki“ na Carevoj ćupriji (0:0) i preuzeli su lidersku poziciju koju su sačuvali do odlaska na zimski odmor.

– Igrački kadar:

Tokom prethodne jeseni za ekipu Zemuna nastupali su:

Dejan Davidović, Petar Stojanović, Nikola Božić, Nikola Jovanović, Marko Đalović, Ognjen Mijailović, Dimitrije Tabaković, Luka Svetličić, Danilo Bacanović, Nenad Kiso, Filip Đorđević, Milovan Lekić, Nikola Pavičić, Ivan Stojanović, Dušan Pavlović, Nikola Stanojčić, Marko Stojanović, Petar Bogdanović, Aleksandar Redžić, Lazar Miletić, Bogdan Sretenović, Milan Subotić, Stefan Trajkovski i Veljko Stošić.

– Rezultati u sezoni 2023/24:

1. kolo: Zemun (Zemun) – Torlak (Kumodraž) 2:0

2. kolo: Budućnost (Dobanovci) – Zemun (Zemun) 1:4

3. kolo: Zemun (Zemun) – Prva Iskra (Barič) 3:1

4. kolo: Ušće (Novi Beograd) – Zemun (Zemun) 1:2

5. kolo: Zemun (Zemun) – BASK TEK (Beograd) 2:0

6. kolo: PKB (Padinska Skela) – Zemun (Zemun) 2:0

7. kolo: Zemun (Zemun) – Jedinstvo (Surčin) 1:0

8. kolo: Zemun (Zemun) – Radnički (Obrenovac) 2:3

9. kolo: Studentski grad (Novi Beograd) – Zemun (Zemun) 0:3

10. kolo: Zemun (Zemun) – Sinđelić (Beograd) 2:1

11. kolo: Teleoptik (Zemun) – Zemun (Zemun) 2:1

12. kolo: Zemun (Zemun) – GSP Polet Dorćol (Beograd) 4:1

13. kolo: Brodarac (Novi Beograd) – Zemun (Zemun) 0:1

14. kolo: Zemun (Zemun) – Rad (Beograd) 3:0

15. kolo: Zvezdara (Beograd) – Zemun (Zemun) 0:0

– Prolećni deo sezone 2023/24:

Iako u nastavak sezone ulaze sa najbolje startne pozicije, borba u okviru Srpske lige Beograd će očigledno trajati do psolednjeg sudijskog zvižduka. Ekipe Zemuna i Zvezdare ulaze bodovno izjednačene (34 boda), ali ne treba zaboraviti ni prve pratioce Teleoptik i Ušće, kao i obrenovački Radnički i Prvu Iskru iz Bariča koje će iz drugog plana probati da stignu do iznenađenja.

U prvom prolećnom kolu, drugog dana meseca marta, ekipa Zemuna gostuje kumodraškom Torlaku.

Tagovi:

Pročitajte još: