PREMIJERA ”VALCERA PORUČNIKA NIDRIGENA” U MADLENIANUMU

Komad Miodraga Ilića ”Valcer poručnika Nidrigena”, nastao osamdesetih godina prošlog veka, doživeće svoju beogradsku praizvedbu na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum 5 decembra, dok su reprize 6. i 23. decembra.

Reditelj Vladimir Lazić je sa svojim timom saradnika: scenografom Milicom Bajić Đurov, kostimografom Tijanom Sićević, kompozitorom Aleksandrom Srebrićem, koreografom Jelenom Arsić, majstorom svetla Srđanom Jovanovićem i video projekcije Kreativnim studiom Cepter, ovaj filozofski komad, koji je pisan realistički u aktuelnom i univerzalnom značenju, smestio u epohu balskih dvorana i Carevine, a simboličnu borbu glavnog junaka protiv sistema i za sopstveni izbor i stav, pretočio u uzbudljivu romansu sa primesama groteske.

Pojedinac koji se bori za istinu i slobodu je kadet Tomas Nidrigen, mladi naučnik na pragu velikog otkrića, u tumačenju Miloša Đurovića.

Glumačka postava koju čine Isidora Građanin, Srđan Karanović, Irfan Mensur, Milan Caci Mihailović, Vladimir Veličković/Lazar Đukić, Janko Cekić, Siniša Ubović, Petar Mihailović, Branko Janković, Stefan Bundalo, Srđan Sekulić, Jelena Arsić/Anka Gaćeša Kostić obećava prvorazredni teatarski događaj.

”Valcer poručnika Nidrigena” prvi put je izveden na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci 1985, u režiji Ljubiše Georgijevskog, sa mladim Božidarom Alićem u naslovnoj ulozi. Potom je komad postavljen i na scenu Knjaževsko-serpskog teatra Joakim Vujić u Kragujevcu (1986), u režiji Dragana Jakovljevića, dok je lik Nidrigena tumačio mladi glumac Mirko Babić. Tekst je posle gostovanja riječkih umetnika na sceni HNK u Zagrebu uvršten u antologijski izbor Slobodana Šnajdera (Prolog br. 2, Centar za kulturnu djelatnost, Zagreb, 1985).

I premijera i reprize počinju u 19.30 časova.

Tagovi:

Pročitajte još: