Rekonstrukcija zemunskih ulica: „Ovo je lična karta“

Svako ko je bar jednom bio u Zemunu zna šta ovaj, nekada prosperitetan grad na samom jugu austrougarske imperije a sada velika i značajna beogradska opština, predstavlja za kulturni duh, ne samo glavnog grada, već i čitave Srbije.

Smešten na Dunavu, na geografskoj granici Centralne Evrope i Balkana, Zemun od davnina predstavlja tačku susreta Istoka i Zapada, vekovima služeći kao zapadni branik i izvidnica u istočne teritorije.

Upravo zbog svog specifičnog položaja i istorijski izuzetnog geopolitičkog značaja, tokom istorije u Zemun se dosta ulagalo, što se vidi na svakom koraku.

Velelepna zdanja podignuta u zapadnoevropskom duhu i dalje čine da se Zemun ponosno busa u prsa, a da stanovnici ove beogradske opštine u Sremu ponosno iskazuju svoj lokalpatriotizam i prkosno ističući kako su oni baš Zemunci, a nikako „neki tamo“ Beograđani.

Kao zaostavština austrougarske imperije, Zemun je ostao oplemenjen brojnim crkvama, pravoslavnim i katoličkim, koje pokazuju multikulturnost koja postoji i koja je oduvek postojala u ovom mestu, u kom su vekovima zajedno živeli Srbi, Hrvati, Mađari, Nemci, Jevreji i drugi narodi.

Tu su i brojne ustanove kulture ali i široke, gospodske ulice. Baš jedna od takvih je, kako joj i samo ime kaže, Gospodska ulica, centralno zemunsko šetalište i pandan Knez Mihailovoj ulici, koja se nalazi sa druge strane reke, u srcu Beograda.

Pored Gospodske, koja predstavlja žilu kucavicu „Taurunuma“, kako glasi prvi naziv Zemuna, tu je i Glavna ulica. Uistinu „glavna“, jer kroz nju protiče najveći deo saobraćaja koji prolazi kroz Zemun.

Uz Gospodsku i Glavnu, čije poznavanje je sasvim dovoljno da se nikada ne izgubite u središtu Zemuna, tu je i niz drugih, malih, ali nikako manje značajnih ulica, koje povezuju Zemun u savršenu rezidencijalnu celinu.

Ipak, neumoljiv protok vremena, svakodnevno korišćenje i drljanje, te habanje betona automobilskim i kamionskim gumama istrošili su vremešne ulice kojima je potrebno osveženje kako bi ponovo zasijale kao nekada, punim sjajem.

Za to se pobrinuo Grad Beograd, koji u seriji značajnih akcija rekonstrukcije ulica, želi da se pobrine da građani Zemuna, ali i svi oni koji ga posećuju, nastave da uživaju u okolini koja ih okružuje.

„Za rekonstrukciju Glavne ulice, koja je već započeta pre nešto više od mesec dana, izdvojeno je oko 540 miliona dinara bez PDV-a, a rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao“, izjavio je gradski sekretar za investicije Luka Petrović.

Takođe, projektovano je i rešenje funkcionisanja alternativne saobraćajne komunikacije i funkcionisanja javnog prevoza.

Stanovnici Zemuna od rekonstrukcije imaju velika očekivanja.

Ni tu nije kraj. Izdvojena su sredstva za radove u Bačkoj ulici, na samom „vrhu“ Zemuna, koji podrazumevaju revitalizaciju saobraćajne površine između parkinga od čak 1.400 kvadrata.

Za stanovnike ovog dela Zemuna, to znači olakšan pristup svojim stanovima i kućama.

„Više nećemo morati da udaramo u ivičnjake i da upadamo u rupe na pedeset metara od svog doma. Očekujemo da će ova rekonstrukcija doneti i povećan kapacitet, ali i uređenija parking mesta kojima je lako pristupiti“, kaže jedan od stanovnika Bačke ulice.

Vredi pomenuti i da je u saradnji sa građanima i stambenim zajednicama, od početka godine finansirano uređenje čak dvadeset lokacija u Zemunu, Zemun polju i Batajnici.

Sve pomenute rekonstrukcije, ali i brojni drugi radovi, čine da Zemun ponovo dobije mesto koje mu pripada i koje je tokom većeg dela svog postojanja imao.

Svedočenja sugrađana govore da će obnova uroditi plodom i učiniti život Zemunaca kvalitetnijim, a preduzete akcije ulivaju nadu u dalji razvoj Zemuna, kao jedne od najistaknutijih beogradskih opština.

Tagovi:

Pročitajte još: