ŽIVOT DUNAVA – JUČE, DANAS, SUTRA

U centru ”Mali Dunav” oglednog dobra Poljoprivrednog fakulteta 30. septembra je realizovan program ”Život Dunava -juče, danas, sutra” manifestacije Dani evropske baštine 2022. u Zemunu, u organizaciji Gradske opštine Zemun i Poljoprivrednog fakulteta.

U idili ogledne oaze posetioci iz Zemuna imali su priliku da vide 30 jezera ribnjaka, proces mrešćenja i gajenja slatkovodnih vrsta riba, akvarijum, obilje životinjskih vrsta, pravi mali zoološki park, a posebno ptica: patki, plovki, ibisa, belog i izuzetno retkog crnog labuda, uz stručno vođenje prof. dr Zorana Markovića.

Krunu obilaska činila je poseta reprezentativne izložbe živog sveta Podunavlja i prvih naselja i kultura Dunava tokom praistorije, od primera Starčevačke do Vinčanske i kulture Lepenskog vira. Drevni običaji, Dunav prebogat ribom, omogućili su ljudima drevne epohe sa ovog prostora razvoj, koji je gradnjom prvih naselja prerastao u organizovanu zajednicu, a sve su to entuzijasti i istraživači koji se bave ribarstvom i hidrobiologijom uspeli da materijalizuju kroz makete sojenica, letnju učionicu i viseći most u Radmilovcu.

Tagovi:

Pročitajte još: