(FOTO) FESTIVAL RUSKOG FILMA I ANIMACIJE ”SVET ČUDA” OTVOREN U ZEMUNU

Delegaciju Ruske Federacije, u kojoj je bila  prvi savetnik ambasade RF u Srbiji Natalija Klišenkova, direktor Filmskog studija ”Gorki” Julija Davidova, njene saradnice Suzana Alperina, Olga Gerlinskaja, Elena Solovjova, Elena Zelinskaja i Natalija Kocev srdačno su 30. oktobra u Zemunu dočekali predsednik Gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević i pomoćnik predsednika Slaviša Topalović.

Povod za susret bio je Festival ruskog filma i animacije, koji traje pet dana u Srbiji, od čega se 30. i 31. oktobra po tri filmske projekcije za đake zemunskih osnovnih škola  održavaju u Zemunu.

Na prijemu u kabinetu, predsednik Gradske opštine Zemun je pozdravio visoku delegaciju iz Ruske Federacije. Tom prilikom izrazio je nadu da je održavanje dva dana Festivala ruskog filma i animacije samo početak saradnje, koja bi, kako je rekao, trebalo da postane tradicionalna.

”Očekujem da ćemo nastaviti, proširiti i ojačati započetu kulturnu saradnju, na ponos Zemuna i bratske Rusije”, rekao je Kovačević.

Prvi savetnik ambasade Ruske Federacije u Srbiji Natalija Klišenkova izrazila je zadovoljstvo realizacijom prethodnih dogovora sa predsednikom Gradske opštine Zemun Gavrilom Kovačevićem.

”Posebno mi je zadovoljstvo što saradnju uspostavljamo organizacijom jedne kulturne manifestacije za decu i mlade”, istakla je Klišenkova.

Pomoćnik predsednika Gradske opštine Zemun Slaviša Topalović, na otvaranju Festivala ruskog filma i animacije u Zemunu rekao je da ovaj kulturni događaj koji nam prijatelji iz Rusije poklanjaju u pet dana na raznim lokacijama u Srbiji, od Beograda, Stare Pazove i Zemuna stavlja nam jasno do znanja kom svetu pripadamo, šta za Ruse i Srbe znači tradicija i vrednosti, i koliko ih, solidarno i udruženo, moramo gajiti i brižljivo čuvati.

Projekcijama filmova za decu i omladinu i crtanih filmova u okviru istoimenog Festivala ruskog filma ”Svet čuda”, koji se drugu godinu održava u Srbiji, od 27. do 31. oktobra, srpski ogranak Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda želi da prikaže najbolje filmove nastale u filmskim studijima ”Maksim Gorki” i ”Sojuzmultfilm”, u saradnji sa Filmskom akademijom ”Rossotrudničestvo” i ”Ruskom gazetom”.

Tagovi:

Pročitajte još: