Novi pravilnici za đake iz Zemuna! Evo šta se desi ako dete završi godinu sa jedinicom iz vladanja!

Onaj ko bude imao negativnu ocenu iz vladanja neće ići na popravni, ali ona će uticati na njegov opšti uspeh

Prema novim pravilnicima o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama, ocena iz vladanja ulaziće u prosek učenika, a ocenjivaće se brojčano od drugog razreda osnovne škole!

Međutim, mnogi se pitaju šta se dešava u slučaju učenika koji dođu do jedinice iz vladanja, s obzirom na to da se iz vladanja ne polaže popravni ispit, kao i da se ne može pasti godina zbog te ocene.

Predsednik foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić objasnio je šta to zapravo znači i šta se može desiti kada učenik dođe do keca iz vladanja.

Ocena iz vladanja biće brojčana, i to počev od 2. razreda osnovne škole. Onaj ko bude imao negativnu ocenu iz vladanja neće ići na popravni, ali ona će uticati na njegov opšti uspeh.

Antić je rekao za Kurir da je on predlagao da učenik koji ima jedinicu iz vladanja ponavlja razred, ali taj predlog nije prihvaćen.

– Ocena iz vladanja ulazi u prosek, isto važi i za srednje i za osnovne škole. Kada neki učenik dobije opomenu, recimo, pravio je probleme na času, razredni starešina je dužan da ga opomene i obavesti roditelje i odmah se upućuje na pojačan vaspitni rad. Ako nema popravki, onda dolazi do četvorke iz vladanja i tako dalje. Kada đak dobije dvojku ili jedinicu iz vladanja, pokreće se vaspitno-disciplinski postupak. Ako ima jedinicu, može biti isključen iz srednje, dok u osnovnoj školi nema isključenja, ali dete može biti prebačeno u drugu školu – objasnio je Antić za Kurir i dodao:

– U praksi se deca koja imaju lošu ocenu iz vladanja sama ispisuju iz škole ili se prebacuju na vanredno školovanje, a ima i dece koja poprave ponašanje.

Tagovi:

Pročitajte još: