Pretraga
Close this search box.

Otvara se intermodalni centar u Zemunu!

Logistički centar, koji će kombinovati dve vrste transporta u Beogradu, trebalo bi da bude otvoren za nekoliko dana, najavio je na sednici Skupštine grada Beograda gradski menadžer Miroslav Čučković. Dodao je da će intermodalni terminal u Batajnici osam puta povećati broj kompanija koje će koristiti Beograd i Srbiju kao mesto za svoj kombinovani železničko-drumski transport.

Grad Beograd je dao zemljište, definiše sebe kao suvlasnika zajedno sa Vladom Srbije, i biće, prema Čučkovićevim rečima, suvlasnik 15% preduzeća Logistički centri Srbiji.

– Naš grad tim centrom, koji je izgrađen na površini od trinaest hektara, sredstvima EU, ostvaruje stratešku prevagu u odnosu na ostale prestonice u regionu. Zahvaljujući ovoj usluzi, koja je jedna od najvećih u udelu BDP-a, i ove godine imaćemo znatno povećanje plata i penzija, a uloga grada u svemu tome je veoma značajna – rekao je gradski menadže

Podsetimo, izgradnja beogradske „suve luke“ vredne 15,5 mil EUR počela je u novembru 2020. godine.

Sprovođenje ovog projekta predviđeno je kroz realizaciju fonda IPA 2015, a nabavka opreme i tehnička pomoć operateru ukupne vrednosti 2,9 mil EUR finansira se iz budžeta Republike Srbije.

Ugovor o nadzoru nad projektom potpisan je 26. avgusta 2019. godine sa kompanijom Eptisa, ukupne vrednosti 675.100 EUR, dok je ugovor za izgradnju intermodalnog terminala potpisan 14. oktobra 2019. godine sa kompanijom Strabag, ukupne vrednosti 14,5 mil EUR.

Izgradnjom intermodalnog terminala u Beogradu podstiče se razvoj savremenog kombinovanog transporta kroz povećanje učešća železnice i stvaranjem partnerskog odnosa sa drumskim transportom. Na taj način će železnica postati konkurentnija na tržištu, istovremeno prateći sve buduće tendencije u transportu korišćenjem savremenih tehnologija.

Tagovi:

Pročitajte još: