Sinergija mladih muzičara sa Krfa i iz Zemuna: „U čast predaka, za budućnost potomaka“

Direktorka Muzičke škole „Krf“ s istoimenog grčkog ostrva, Aleksandra Tzuma i pomoćnik direktora Muzičke škole „Kosta  Manojlović“ iz Zemuna, Goran Stojanović potpisali su ugovor o saradnji, dan uoči prvog zajedničkog nastupa njihovih učenika. Osim druženja, cilj koncerta je i prikupljanje sredstava za izgradnju dečijeg obrazovnog kampa na Krfu.

„Ja se nadam da ćemo nastaviti saradnju. Mi ćemo se uvek rado odazvati da na ovako jednom događaju nastupimo i da damo na svoj način, najbolje što umemo svoj doprinos ovoj priči“, kaže za Euronews Srbija Blaženka Biočić, nastavnica Muzičke škole „Kosta Manojlović“.

Susret dveju škola organizovali su Krfsko društvo grčko-srpskog prijatljstva i „Srb i ja“. Osim druženja, cilj je prikupljanje sredstava za izgradnju dečijeg obrazovnog kampa na Krfu.

„Drago nam je da smo konačno uspeli da spojimo dve muzičke škole. Našu decu, sa našom decom, jer mi na Krfu želimo da napravimo dečiji kamp, gde bismo želeli da naša deca zajedno kampuju i uče istoriju sa grčkom decom“, smatra Željko Popović, predsednik Krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva.

U Mesongiju, na mestu gde su se nalazili logori Šumadijske divizije na Krfu, pod maslinama ušuškan je plac koji bi već sledeće godine mogao biti mesto sklapanja drugarstava nekih novih generacija. Kapara je uplaćena, plac je očišćen i sada sledi njegova otplata i izgradnja montažnih kućica.

„Mislim da je važno da svako naše dete, svaki naš građanin bar jednom u životu dodje na Krf. Za nas je Krf mesto sećanja, mesto upomena. To su uspomene na stradanja i na podvige naših predaka. Kada dođete na Vido, to malo ostrvce prekoputa Krfa, ne možete da ostanete ravnodušni. Prosto, postoje mesta koja nas podsećaju na to ko smo i odakle dolazimo. Krf je jedno od takvih mesta“, kaže prof. dr Miloš Ković, istoričar.

Svoj doprinos ovoj ideji dali su hor Društva grčko-srpskog prijateljstva “Irida” iz Sremske Mitrovice i hor helenske fondacije za kulturu „Helenofonija“ iz Beograda, ali i Osnovna škola „Kasiopi“ sa Krfa, čiji je plesni ansambl upotpunio nastup na Kolarcu.

Konstandinos Zervopulos, direktor te škole, za Euronews Srbija kaže da se oseća predivno.

„Nije prvi put da dolazimo u Srbiju. Već sam upoznat sa gostoprimstvom ovog naroda. Duboko smo dirnuti kompletnom ovom atmosferom, gostoprimstvom i proslavom prijateljstva koje se odigralo danas u Beogradu“, rekao je Zervopulos.

 

 

Tagovi:

Pročitajte još: