U zemunskom Madlenianumu održan džez koncert povodom Prešernovog dana

Održan džez koncert povodom Prešernovog dana u Madlenianumu

Koncert „Od svinga do ritmova Latinske Amerike“ džez orkestra Big benda Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, održan je na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu povodom praznika Prešernov dan. Ansambl od 24 muzičara predvodio je istaknuti slovenački dirigent Matej Hotko. Ambasador Slovenije u Beogradu Damjan Bergant naglasio je da se ovim koncertom obeležava datum smrti pesnika France Prešerna, koji je preminuo 8. februara 1849. godine. „Ovde smo da svi zajedno sa ponosom proslavimo kulturni praznik, život i delo France Prešerna i slovenačku kulturu“, poručio je Bergant.

Ambasador je podsetio da je Prešernov dan proslavljen u Madlenianumu i prošle godine, kada je prvi put nastupao Simfonijski orkestar Srednje muzičke škole Konzervatorijuma za balet i muziku iz Ljubljane, dirigent je bio Slaven Kulenović, a solista mladi violončelista Leonard Razboršek.

Dirigent Matej Horko je svima poželeo dobrodošlicu i na srpskom, engleskom i slovenačkom jeziku najavljivao sve numere.

„Koncert ove noći jeste odraz naše strasti, prelazi granice i spaja kulture. Veče posvećeno Francu Prešernu biće jedno muzičko putovanje kao bogatstvo džeza i svinga zajedno. Tu je i slovenačka muzička baština, pesme i dragulji koji će svojom dubinom i lepotom obogatiti koncertni repertoar“, poručio je Horko.

Instrumentalni i vokalni koncert „Od svinga do ritmova Latinske Amerike“ doneo je publici džez i sving klasike, od kompozicija Kvinsija Džonsa , Kola Portera, Gordona Gudvina, preko slovenačkih autora, kao što je Jože Privšek, do pevačice Ele Ficdžerald i džez legende Čika Korije.

Big bend Muzičke akademije Univerziteta u Ljubljani, poznat kao Big bend ULAG, vodeći je studentski sastav slovenačke džez scene i smatra se jednim od najboljih studentskih big bendova na svetu.

Matej Hotko, diplomac prestižne Manhattan School of Music u Njujorku, jedan je od najvažnijih džez kontrabasista i mentora u Sloveniji.

Dobitnik je Nagrade za značajna umetnička dela Univerziteta u Ljubljani i smatra se da je izuzetno značajan akter u oblikovanju savremene muzičke scene u Sloveniji i inostranstvu.

 

Tagovi:

Pročitajte još: