ЗЕМУНКА КРАЉИЦА МОДЕ – РЕБЕКА ЈАКОВЉЕВИЋ-АМОДАЈ

Мало је познато да је у Земуну пре 124. године рођена Ребека Јаковљевић-Амодај, модисткиња која ће својим креацијама и стилом толико одушевити господу престонице предратне Србије, да ће је и Нушић поменути као симбол времена у својој комедији ”Др”.Тешко је замислити да јој је судбина била ненаклоњена и да је као мала остала без мајке, а да је терет бриге о десеторо млађе браће морала да дели са својим оцем.

Уписала је кројачки занат и рано почела да зарађује, да би потом већ са 23 године отворила први модни салон у Узун Мирковој улици у Београду. Посао је кренуо тако добро да је власница већ кроз неколико година запошљавала 38 кројачица. За деценију рада већ је себи изградила кућу са салоном у приземљу у Палмотићевој и стекла епитет најбоље модискиње у граду.Неговала је посебан однос са муштеријама, од избора модела према фигури до материјала, које је набављала из иностранства. Усавршавала је своје модно и занатско умеће до перфекције и до краја живота му била посвећена.

И у најтежим временима окупације, када је са четворо деце и супругом била заточена у концентрационом логиру у Албанији, остала је прибрана и обезбедила спасоносни одлазак у Израел, где је и умрла 1981. године. До краја живота била је власница најпопуларнијег модног салона у Тел Авиву.Две хаљине које је креирала и урадила Ребека Јаковљевић-Амодај и данас се чувају у београдском Музеју примењених уметности.

Tagovi:

Pročitajte još: